انواع آجر
انواع آجر
آجر از قدیمی ترین مصالح ساختمانی می باشد که قدمت آن بنا به عقیده برخی از باستان شناسان به ده هزار سال پیش می رسد. در ایران بقایای کوره های سفال پزی و آجرپزی در شوش و سیلک کاشان که تاریخ آنها به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد وجود دارد. پختن و مصرف انواع آجر در زمان ساسانیان گسترش یافته و در ساختمان های بزرگ مانند آتشکده ها به کار رفته است. همچنین نشانه هایی از تولید و مصرف آن در هندوستان به دست آمده که حاکی از سابقه شش هزار ساله خشت های آجری در آن کشور می باشد. در ایران قدیم هر کجا که سنگ کم بوده و خاک خوب هم در دسترس بوده است آجرپزی و مصرف آن معمول شده است. شاید هیچ یک از مصالح ساختمانی مانند خشت های آجری نتواند زمین و رنگ و بوی خاک را برای ما ایرانیان زنده و حاضر سازد. خشت های آجری تنها مصالحی هستند که در هر گوشه ی معماری سنتی ما دیده می شود و در هر مکان به فراخور موقعیت و کاربری، شکلی نو به خود گرفته اند. حضور گرم نمای آجری در معماری و طراحی نه تنها در گذر ایام رنگ نباخته است، بلکه در شکل و قالب های متنوع تری رخ نمایی می کند. در بخش انواع آجر سایت یک دو سه سازه خرید انواع آجر از میان برترین برندهای ساختمانی میسر گردیده است.
آجرنسوز
آجرنسوز نما يكى از انواع آجر مى باشد كه از خاك نسوز و خاك چينى در دماى بسيار بالا توليد مى گردد. این نوع از آجر نما به سبب زيبايى و تنوع رنـگ مورد توجه به طور گسترده ای مورد توجه معماران و طراحان نمای ساختمان قـرار مى گيرد. همچنین علاوه بر استفاده از این آجرها در نمای ساختمان، دارای کاربرد گسترده ای در ساخت شومينه، باربیکیو و كفسازی نیز مى باشند. مقاوت حرارتی، مقاومت فشاری، کیفیت پایدار و عدم تاثیر پذیری جدی از شرایط محیطی از عللی است که کاربرد آجرنسوز در نمای ساختمان را سبب شده است. در صورت استفاده از آجرنسوز نما با فرمولاسیون استاندارد میتوان اطمینان خاطر داشت که نمای ساختمان چندین سال جذاب و همانند روز اول باقی میماند. همچنین رنگ بندی آجرنسوز نما بسیار متنوع است. قیمت آجرنسوز برای نما سازی کمی بیشتر از سایر انواع آجر نما می باشد. علل این امر را میتوان به بالا بودن قیمت خاک نسوز و مشکل بودن تولید این محصول نسبت داد. استانداردهای ثبات رنگ و ضد شوره بودن آجرنسوز کیفیت لازم را در دراز مدت تضمین میکند. بعد از گذشت چند سال از زمان نصب، تغییر رنگ یا تغییر شکل، جلبک یا شوره در سطح آن مشاهده نخواهد شد. نکته اساسی دیگر در انتخاب آجرنسوز کنترل ابعادی آن می باشد
آجر فشاری
آجر فشاری از قدیمی ترین انواع آجر می باشد که از آن به نام های گری، زبره یا فشاری نیز یاد می شود. از آنجائیکه در هنگام خشت زدن با دست گوشه هاى گل در قالب با انگشت فشار داده مى شد، این محصول به آجر فشارى مشهور گردیده است. در گذشته آجرهای فشاری در نقش دیوار های باربر ساختمان ها، طاق ضربى، دیوارهاى حمال و دیوارهای جدا کننده مورد استفاده قرار می گرفتند. فرم آبساب این خشت فشاری نیز براى نماسازى به صورت وسیع مورد استفاده قرار می گرفته اما رفته رفته به علت وزن زیاد آن و همچنین مرتفع شدن سازه ها از کاربرد آن در دیوار چینی کاسته شده است. امروزه از این محصول عموما برای قالب بندی فونداسیون استفاده می گردد.
آجر ماشینی
آجر ماشینی با نام های لفتون، سوراخ دار و بهمنی نیز شناخته می شود. جنس آجرهای لفتون نسبت به آجر فشاری بسیار تردتر می باشد و خاصیت مکندگی آن نیز نسبت به محصولات فشاری کمتر است. اضلاع این نوع آجر گونیا بوده و دارای سطوح کاملا صاف میباشد. این محصول عموما با رنگ های قرمز، گلبهی، زرد و قهوه ای در بازار موجود بوده و در ساخت نمای آجری مصرف می گردد. در استاندارد شماره ۷ مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران این سوراخ ها باید تمام ضخامت خشت آجری را طی نموده و سطح مقطع مجموع سوراخ ها نباید بیشتر از ۲۵ درصد سطح بزرگتر آجر باشد. همچنین فاصله سوراخها از لبه خشت آجری و فاصله این سوراخها از یکدیگر در هر بعد آن نباید کمتر از ۳۰ درصد طول همان بعد باشد. لازم به ذکر است که وجود این سوراخ ها در این محصول سبب می شود که در هنگام دیوارچینی ملات به طور عمودی نیز در آن نفوذ کرده و باعث استحکام بیشتر دیوار شود. همچنین در ساخت دیوارهای حمال به دلیل اینکه میتوان به وسیله سوراخ های موجود در سطح خشت آجری آن را با میلگرد مسلح کرد از این نوع آجرها به صورت گسترده استفاده میگردد. یادآوری این مطلب حائز اهمیت است که دیوار آجری مسلح برای مقابله با نیروی زلزله ساخته میشود. از طرف دیگر این سوراخ ها سبب سبکی بیش تر خشت آجری شده که این موضوع سبب پایین آمدن وزن سازه و درنتیجه بهبود عملکرد آن در برابر زلزله می گردد.
آجر سفالی
آجر سفالی از پر مصرف ترین انواع آجر مصرفی در صنعت ساختمان ایران به حساب می آید که با توجه به شکل، وزن و کاربرد آن سهم بالایی از تولید آجر کشور را به خود اختصاص داده اند. با توجه به جذب پایین آب در آجرهای سفالی و به منظور درگیری حداکثری با ملات، عموما آنها را به صورت سوراخ دار تولید می نمایند. محصولات سفالی در دو نوع سقفی و دیواری ساخته میشوند . از آجرهای سفالی سقفی برای پرکردن فضای بین تیرچهها استفاده می گردد.
آجر لعابی
لعاب یک پوشش حفاظتی برای سطح خارجی خشت های آجری است که مقاومت آن را در برابر عواملی نظیر هوازدگی، فرسایش، عوامل شیمیایی و نفوذ آب بالا می برد. آجر لعابی سطحی صاف و صیقلی دارد که علاوه بر مقاومت بالا، زیبایی بی نظیری را در بنا ایجاد می کند. فرآیند تولید آجرهای لعابی همانند آجرهای معمولی است و تنها تفاوت آن انجام لعاب کاری بعد از خشک شدن خشت می باشد. این توع از آجر نما به دلیل زیبایی ظاهر خود در طراحی داخلی و همچنین نمای ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این آجرها در ابعاد و رنگ های بسیار متنوع به بازار عرضه می شوند.
آجر ماسه آهکی
آجر ماسه آهکی همانطور که از نامش پیداست از ترکیب ماسه سیلیسی و آهک ساختهشده است. این ترکیب توسط بخار و فشار با یکدیگر آمیخته و آجرهای ماسه آهکی را شکل می دهد. مقاومت این آجر در محیطهای اسیدی بازی بسیار پایین است و به علت جذب بالای آب استفاده از آن در پیسازی و کرسی چینی به هیچ وجه توصیه نمی شود.
اشتراك و دنبالك
ترک بک و لینک بک برای این مقاله وجود ندارد
ارسال یک نظر