مراحل محوطه سازی
مراحل محوطه سازی
منظور از محوطه سازی، تسطیح و آمادهسازی محوطه پروژه شامل ساخت سیستم های ارتباطی، خیابان سازی، جدول گذاری ، ساخت پیاده رو ، شبکههای جمع آوری آب و فاضلاب، شبکه های آب رسانی، شبکههای توزیع نیروی برق، گاز و سرانجام ایجاد فضای سبز میباشد.
پیمانکار موظف است با توجه به برنامه زمانبندی اجرای عملیات و نقشه های اجرایی، نسبت به اجرای گام به گام مراحل محوطه سازی اقدام نماید. به منظور جلوگیری از دوبارهکاری ها و به وجود آمدن اشکالات، دستگاه نظارت تقدم و تأخر مراحل محوطه سازی و هماهنگی آن با سایر پیمانکاران پروژه را بر عهده دارد. در صورت عدم رعایت نکات لازم در اجرای مرحله ای پروژه، پیمانکار مسئول بروز اشکالات بعدی خواهد بود که برای رفع این مشکلات، باید به هزینه خود و زیر نظر دستگاه نظارت عمل نماید. به طور کلی قبل از شروع عملیات اجرای محوطه سازی رعایت نکات زیر توصیه می گردد.
عملیات نقشهبرداری (نقاط نشانه و مبدأ)
نقاط اصلی نشانه و مبدأ پروژه ساخت محوطه به وسیله کارفرما و دستگاه نظارت به پیمانکار ابلاغ خواهد گردید. پیمانکار موظف است که نسبت به حفظ و حراست این نقاط، حداکثر دقت را به عمل آورد. هرگونه تغییر احتمالی در نقاط اصلی با نظر دستگاه نظارت انجام میشود. با توجه به ماهیت پروژه، پیمانکار می بایست به تعداد لازم نقاط مرجع فرعی تعبیه نماید. نقاط فرعی می بایست بر روی پایه های بتنی به ابعاد حداقل ۱۰×۱۰ سانتی متر که در عمق حداقل ۷۰ سانتیمتر مستقر شده اند علامتگذاری شوند. پایه های بتنی باید شمارهگذاری و رنگ آمیزی شده و حداقل ۲۵ سانتیمتر بالاتر از سطح زمین قرار گیرند.
عملیات تخریب
قبل از شروع عملیات تخریب تمامی ابنیه های موجود که در محل پروژه موجود بوده و تخریب آنها برای اجرای طرح ضروری است، می بایست اندازهگیری و صورت مجلس گردند. عملیات تخریب که یکی از مراحل محوطه سازی است باید با نظر و تأیید دستگاه نظارت صورت گیرد. در مورد آثار باستانی قبل از انجام هرگونه عملیات تخریب، باید موافقت کتبی اداره حفاظت آثار باستانی توسط کارفرما کسب شود و عملیات تخریب به شرح فوق، صورت مجلس و اجرا گردد. همچنین در هنگام تخریب ساختمان ها اصول بهداشتی و ایمنی می بایست به طور کامل رعایت گردد.
عملیات دفع گیاهان و کندن درختان
تمامی سطوحی که عملیات خاکی بر روی آنها صورت میگیرد یا مناطقی که تحت منابع قرضه مورد استفاده قرار خواهند گرفت می بایست از وجود نباتات، خاک های نباتی و درختان به طور کامل پاک شوند. قطع و ریشهکنی درختان، باید به گونه ای انجام شود که به ساختمان ها و تأسیسات مجاور حریم پروژه صدمه ای وارد نکند.
پر کردن چاه ها و قنوات متروکه
چنانچه در سایت محوطه سازی، چاه های فاضلاب قدیمی یا قنات های متروکه وجود داشته باشد که پر کردن آنها ضروری باشد، می بایست با مصالح مناسب نظیر خاک، شفته و سنگ لاشه پر گردد. درصورتیکه پر کردن چاه مقرون بهصرفه نباشد، میتوان نسبت به طوقه چینی و مسدود نمودن آن اقدام نمود. در مورد قنات های متروکه، اگر عمق قنات حداکثر تا ۱۰ متر باشد می بایست به طریق گفته شده آن را پر و اصلاح نمود. اگر عمق قنات بیشتر از ۱۰ متر باشد لازم است طبق دستور دستگاه نظارت عمل گردد که توصیه میشود قنات با خاک و مخلوط رودخانهای یا شفته آهکی پر گردد.
حفظ محوطه از نفوذ و ورود آب
محوطه کارگاه محوطه سازی می بایست از نفوذ و ورود آب های سطحی محفوظ نگاه داشته شود. برای این منظور می بایست طبق نقشه ها و دستورات دستگاه نظارت عملیات ساختمانی نظیر ساخت بند های خاکی، آبرو ها، سنگچین ها و لولهگذاری ها به منظور جلوگیری از ورود آب های سطحی یا زیرزمینی به محل پروژه صورت پذیرد.
حفظ تأمین آب رسانی شهری و آب کشاورزی
عملیات اجرایی ساخت محوطه می بایست به گونه ای باشد که در طول مدت اجرای پروژه هیچ وقفه ای در امر تأمین آب کشاورزی مزارع اطراف یا مصارف شهری به وجود نیاید. در صورت لزوم تغییر مسیرها و تأمین بدون وقفه آب رسانی می بایست زیر نظر دستگاه نظارت انجام پذیرد.
عملیات تسطیح محوطه
منظور از تسطیح در محوطه سازی رفع پستی و بلندی ها و ناهمواری های موجود در محوطه تا رسیدن به تراز مورد نظر برای شروع عملیات ساختمانی می باشد. بدین منظور پیمانکار می بایست ابتدا نسبت به برداشت خاک نباتی اقدام نموده و در صورت لزوم خاک های نباتی را در محل های از پیش تعیین شده برای مصارف بعدی و به منظور ایجاد فضای سبز، نگهداری نماید. از آنجائیکه حمل خاک از خارج کارگاه برای تسطیح محوطه مجاز نمیباشد، پرکردن نقاط گود مسیل ها و شیارها می بایست با استفاده از خاک های حاصل از خاکبرداری نقاط بلند و تپه و ماهورها انجام پذیرد. بدیهی است که عملیات گود می بایست پس از تسطیح محوطه صورت پذیرد.
اشتراك و دنبالك
ترک بک و لینک بک برای این مقاله وجود ندارد
ارسال یک نظر